Марк Цукерберг изнесе интересни ставови за моменталната ситуација во областа на вештачката интелигенција.

Извршниот директор на Мета, Марк Цукерберг ги критикуваше своите ривали со вештачка интелигенција за „создавање Бог“ во неочекуваното ново интервју.

„Мислам дека е прилично голем пресврт кога луѓето во технолошката индустрија … зборуваат за изградба на оваа ‘главна вештачка интелигенција’“, му рече Цукерберг на јутјуберот Кејн Сатер за време на новото интервју, мислејќи на напорите на индустријата да изгради општа вештачка интелигенција која ќе ги надминува луѓето.

„Речиси како да мислат дека го создаваат Бог или нешто друго и… едноставно – тоа не е тоа што го правиме. Мислам дека нема да се одвива така“, рече тој.

Во интервјуто, тој во основа тврди дека AI Бог, кој се прави, не би бил практичен бидејќи луѓето имаат различни потреби и интереси, а тоа би барало многу различни AI да извршуваат различни задачи.

Тој, исто така, ги критикуваше затворените платформи за вештачка интелигенција и укажа на придобивките од вештачката интелигенција со отворен код, велејќи дека таа ќе ги охрабри луѓето да создаваат различни AI прилагодени на нивните потреби или потребите на другите.

Коментарите доаѓаат додека Цукерберг се обидува да ја позиционира Мета како фаворит во трката за вештачка интелигенција, иако компанијата доживеа проблеми во последно време, вклучувајќи го и одбивањето на Apple да ги интегрира системите за вештачка интелигенција на Мета во своите производи и услуги, а Фејсбук е преоптоварен од AI генерирана содржина.