Тесла ги отвори вратите на новата фабрика кон крајот на минатата недела, а големиот настан го збогати Cybertruck.

Отворањето на фабриката се одржа под името Сајбер Родео и тоа беше навистина величествен настан кој целосно го оцртуваше она што Гигафактори го носи во американската автомобилска индустрија.

Сместена во Остин, Тексас, оваа фабрика зафаќа површина од близу 10 милиони кубни метри, што е приближно на ниво на три Пентагони, откри лично Илон Маск. Годишниот капацитет на фабриката ќе биде до еден милион единици, а половина од капацитетот е резервиран за моделот I.

И Cybertruck, кој исто така ќе произведува во оваа фабрика, се погрижи отворањето да има уште една атракција. Посетителите можеа одблиску да ја видат новината, која конечно ќе биде во производство следната година по серија одложувања. Сепак, иако се работи за прототип, многумина не беа малку изненадени од бројните несовршености.

И додека штетата може да се прости, на многумина на некои места им пречеа големите празнини меѓу поединечните делови, како и некои делови кои беа несмасно залепени со лепак. Бидејќи се работи за прототип, се претпоставува дека оваа копија е составена рачно. Треба да се верува дека сериската верзија ќе биде неизмерно подобра.

Инаку, за следната година Маск најави голем број новитети. Покрај Cybertruck, на пат конечно треба да излезе и камионот Semi, како и новата генерација на Roadster.