Како што поминуваат годините, сè повеќе корисници на интернет не се сеќаваат на сликите кои се вчитуваа пиксел по пиксел, ниту звукот на модемот од 56k кој параше уши или раната доминација на некои веб-портали, од кои некои сега се минато.

Многу од најдобрите веб-страници во 1998 година беа само агрегатори на вести или портали за пребарување. Денес, опсегот на работни места кои спаѓаат во брендот подразбира многу поширока лепеза. Пример се скоро сите компании: Google беше пребарувач, а денес развива и мобилни телефони. Facebook е замислен како листа на профили, а од неодамна започна револуција во виртуелниот свет. Има многу примери.

Визуелизацијата подолу покажува кои интернет гиганти еволуирале за да преживеат на врвот, остануваат на врвот, а кои избледеа во огромниот интернет простор.