Откривањето на златник на јужниот брег на Њуфаундленд, Канада, може да ги оспори историските наративи за првиот европски контакт во регионот, бидејќи тоа му претходи на пристигнувањето на истражувачот Џон Кабот на островот најмалку 70 години.

Во соопштението за печатот неодамна, владата на Њуфаундленд и Лабрадор рече дека англиската монета била пронајдена во летото 2022 година од страна на Едвард Хајнс, локален историчар, кој го пријавил тоа на официјални лица според Законот за историски ресурси на покраината. Монета стара 600 години претходи на првиот документиран контакт на Европа со Северна Америка.

По консултација со Пол Бери, поранешен кустос на музејот за монети на Банката на Канада, беше утврдено дека монетата е од времето на Хенри VI. и дека е кована во Лондон помеѓу 1422 и 1427 година. Монетата денес би вредела значителна сума пари, околу 61 американски долари.

Пред ова откритие, се веруваше дека монета искована во 1490-тите и пронајдена во 2021 година во плантажата Купидс Ков е најстарата англиска монета што некогаш била пронајдена во Канада.

Бидејќи Бери вели дека монетата најверојатно била надвор од оптек кога била изгубена, има многу шпекулации за тоа како точно монетата стигнала до Њуфаундленд и Лабрадор. Точната локација на откритието се чува во тајност за да се обесхрабрат ловците на богатство.

Во интервју за CBC, археологот Џејми Брејк вели дека откако ќе заврши тековната студија, монетата ќе биде изложена на јавноста во музејот The Rooms во главниот град на провинцијата Св. Џон.

Приказните за доаѓањето на Викинзите се содржани во исландските саги, вклучувајќи ги посетите на Леиф Ериксон пред повеќе од 1.000 години и археолошки докази за нордиска населба пронајдена во L’Anse aux Meadows, која беше прогласена за светско наследство на УНЕСКО во 1978 година.

Други непотврдени извештаи за европски контакт вклучуваат приказни од англиските острови за брод што скршнал од курсот во чудна земја „полна со риби“ кон крајот на 15 век.

Во 1583 година, Њуфаундленд стана првиот посед на Англија во Северна Америка, а воспоставувањето рибарство на надворешниот брег на островот го отсече домородното население од пристап до извори на храна.

„Некое време има одредени сознанија за присуството на Европа пред 16 век, исклучувајќи ги Викинзите. Можноста за окупација пред 16 век би била неверојатно откритие“, рече археологот Брејк.