Американската вселенска агенција НАСА се соочува со проблемот да ја контролира положбата на сондите на вселенското летало Војаџер 1.

Војаџер 1 е најоддалечениот објект во вселената направен од човекот, лансиран пред 44 години. Во моментов работи на работ на Сончевиот систем, летајќи низ „меѓуѕвездениот медиум“ надвор од влијанието на Сонцето.

Читањата од системот за ориентација на нејзините сонди не го одразуваат она што навистина се случува на оддалеченото вселенско летало, од причини што НАСА не може да ги објасни.

Научниците открија дека Војаџер 1 успешно прима и извршува команди од Земјата, но читањата од системот за артикулација и контрола на положбата (AACS) не го одразуваат она што всушност се случува на леталото.

Системот ја одржува ориентацијата на вселенското летало, држејќи ја неговата антена точно насочена кон Земјата, за да може податоците од него да бидат испратени до НАСА. Иако индикациите сугерираат дека AACS работи нормално, податоците за телеметрија што ги враќа се чини дека се генерирани случајно бидејќи не ги одразуваат можните услови во кои би можел да се наоѓа системот.

Не е покренат ниту еден систем за заштита од дефекти што би можел да го стави Војаџер во безбеден режим, а сигналот не е ослабен, што сугерира дека антената сè уште е во својата нормална положба, насочена кон Земјата.

Од НАСА велат дека ќе продолжат да ја следат ситуацијата, бидејќи можно е такви податоци да се произведени од друг систем, но велат дека не можат да разберат зошто тоа се случува и колку долго може да трае проблемот.

Потребни се околу два дена за порака од Земјата да стигне до Војаџер.

„Овој вид мистерија е нешто вообичаена за оваа фаза од мисијата на Војаџер“, рече Сузан Дод, проект менаџер за Војаџер 1 и 2 на НАСА.

Таа истакна дека и двете вселенски летала се стари речиси 45 години, што е далеку над она што го очекуваа планерите на мисијата.

„Тие се, исто така, во меѓуѕвездениот простор, средина со висока радијација што ниту едно вселенско летало досега не летало. Така, има големи предизвици за инженерскиот тим. Мислам дека ако има начин да се реши овој проблем со AACS, нашиот тим ќе го најде“, истакна Дод.

Постои можност НАСА да не го најде изворот на проблемот и наместо тоа ќе мора да го промени софтверот или да користи некој од резервните системи на вселенското летало, нешто што веќе беше направено во 2017 година кога Војаџер мораше да се префрли од примарните на секундарните погонувачи бидејќи покажаа знаци на деградација.