Истражувачите на Cybernews открија голема компилација со лозинки со речиси десет милијарди уникатни лозинки што беше објавена на популарен хакерски форум.

Протекувањето лозинки може да биде опасно за корисниците кои имаат тенденција повторно да ги користат истите лозинки.

Датотеката со податоци наречена rockyou2024.txt која беше објавена на форумот содржи 9,948,575,739 уникатни лозинки во текстуална форма.

Датотеката е објавена на 4 јули од корисник на форумот ObamaCare.

RockYou2024 е мешавина од лозинки од стари и нови хакерски напади.

Сајбер-криминалците „може да ја користат компилацијата на лозинки RockYou2024 за напади со брутална сила и да добијат неовластен пристап до разни онлајн сметки што ги користат поединци кои ги користат лозинките вклучени во оваа база на податоци“, предупреди тимот на Cybernews.

Пред три години, тие ја објавија приказната за компилацијата на лозинки RockYou2021, најголемата во тоа време, со 8,4 милијарди лозинки во формат на обичен текст. Ова значи дека во компилацијата RockYou2024 се додадени уште 1,5 милијарди лозинки од 2021 до 2024 година, зголемувајќи ја колекцијата за 15 проценти.

RockYou2021 содржи лозинки украдени од 2009 година. Оваа база на податоци вклучува десетици милиони кориснички лозинки за сметки на социјалните медиуми. Најновата итерација RockYou содржи информации собрани од повеќе од 4.000 бази на податоци во текот на повеќе од две децении.

„Во комбинација со други протечени бази на податоци на хакерски форуми и пазари, кои, на пример, содржат кориснички адреси на е-пошта и други ингеренции, RockYou2024 може да придонесе за серија прекршувања на податоци, финансиска измама и кражба на идентитет“, рече тимот на Cybernews.

За да се заштитите од можните последици од ова протекување, веднаш ресетирајте ги лозинките за сите сметки поврзани со протечените лозинки.

Можете да проверите дали вашите лозинки се меѓу протечените на Password Leak Checker. Изберете силни, уникатни лозинки и овозможете повеќефакторска автентикација (MFA) секогаш кога е можно. Размислете за користење на менаџер со лозинки за генерирање и складирање на вашите лозинки.