Еве неколку едноставни совети за оптимизирање на вашето искуство со Wi-Fi.

Во свет каде што поврзувањето на интернет за некои е исто толку важно како и дишењето, бавното вчитување на веб-содржини и слабите сигнали за Wi-Fi може да бидат исцрпувачки.

Ако можете да добиете добра врска само со стоење блиску до вашиот рутер, еве неколку едноставни совети за оптимизирање на мрежата и подобрување на сигналот за Wi-Fi дома.

Проверете ја брзината на интернетот

Пред целосно да го обвините Wi-Fi, проверете дали вашата интернет конекција работи непречено.

Поврзете го компјутерот директно со рутерот преку Ethernet кабел и извршете го тестот за брзина на Интернет (speed test). Ако не ја добивате брзината што е обезбедена (или барем во рамките на границите) на пакетот што сте го купиле, контактирајте со провајдерот или заменете го рутерот/модемот.

Ажурирајте го фирмверот на вашиот рутер

Секогаш одржувајте го вашиот рутер редовно за подобрувања на перформансите, функциите и подобрената безбедност. Проверете дали има ажурирања на рутерот во административниот интерфејс и ажурирајте редовно.

Поставете го рутерот на вистинското место

Понекогаш проблемот е каде се наоѓа рутерот. Рутерот треба да стои таму каде што има најмалата „мртва зона“ за безжично поврзување. Поставете го рутерот на отворен простор, подалеку од ѕидови и препреки, за да спречите пречки.

Проверете ја фреквенцијата на рутерот

Конфигурирајте го рутерот за оптимални перформанси со префрлување на опсегот од 5 GHz, доколку имате рутер со двоен опсег. Овој опсег нуди поголеми брзини и помали пречки. Осигурете се дека двата опсега користат ист SSID за беспрекорна врска помеѓу уредите.

Променете го каналот за подобра брзина

Избегнувајте пречки со страничните врски со избирање на најмалку пренатрупани канал. Користете алатки како командна линија или мрежен анализатор за да го идентификувате користењето на каналот во вашата околина. Рачно изберете канал за подобри перформанси, доколку автоматското избирање не е ефективно.

Покрај горенаведените решенија, можете да пробате и проширување на опсегот или мрежен Wi-Fi систем.