Со непријатните мириси во автомобилот се бориме на многу различни начини. Сепак, постои едноставен и ефективен метод кој нема да ве принуди да одите во супермаркет. Доволно е да влезете во кујната

Само истурете неколку зрна во чорап или тенка платнена кеса и ставете ги, на пример, под совозачкото седиште

Непријатните мириси во автомобилот можат да потекнуваат од различни извори. Почнувајќи од мувла, преку акумулација на влага, запушен филтер во кабината, до остатоци од храна, истурена течност или преостанат мирис по транспортот на вашето домашно милениче. Пред да почнеме да се ослободувате од самиот мирис, прво треба да го лоцирате неговото потекло.

Специфичните освежувачи за воздух, кои се дизајнирани да се ослободат од непријатните мириси во автомобилот, не недостигаат, како во супермаркетите, бензинските пумпи и на интернет. Сепак, од најевтините не треба да се очекуваат спектакуларни ефекти, а подобрите чинат многу повеќе. Сепак, постои уште еден начин кој многу луѓе нема да ги чини ништо.

Ефикасен начин за освежување на ентериерот се зрната кафе кои многумина од нас ги имаат дома.

Неговата арома не само што може да разбуди, туку и да ги апсорбира непријатните мириси во автомобилот и да обезбеди пријатен, природен мирис. Само истурете неколку зрна во чорап или тенка кеса и ставете ги, на пример, под совозачкото седиште или во вдлабнатините на инструмент таблата. Ефектот е подобар, колку повеќе кесички кафе има во кабината.

Кафето не само што ќе ги неутрализира мирисите неколку недели, туку и ќе ја апсорбира влагата. За подобар ефект можете да користите и мелено кафе, но неговото дејство ќе биде пократко отколку со цели зрна. Дури и да немате дома, не мора да потрошите цело богатство за да купите половина килограм кафе.

Извор: Додај Гас