Овој третман би можел да спречи размножување на коронавирусот во телото

Орален лек осмислен и дизајниран од научници со помош на алгоритми за вештачка интелигенција еден ден би можел да лекува пациенти со Ковид-19 и други видови болести предизвикани од коронавирус.

Insilico Medicine, биотехнолошки стартап со седиште во Њујорк, во вторникот објави дека го номинирал својот лек за претклинички испитувања – фаза пред тестирање на луѓе.

Денешните вакцини со mRNA го зајакнуваат имунитетот на телото на Ковид-19 со тоа што помагаат да се направат антитела способни да го блокираат шилестиот протеин на вирусот, спречувајќи го да ги инфицира клетките. Сепак, малата молекула развиена од Insilico се користи за лекување на луѓе кои се веќе заразени и работи така што го спречува размножувањето на коронавирусот.

Овој претклинички кандидат има специјализирана структура за таргетирање на протеаза слична на 3C (3CL), ензим вклучен во вирусната репродукција на коронавирусот SARS-CoV-2, објасни Фенг Рен, главен научен директор на Insilico.

„Оваа молекула дизајнирана од АИ има различни фармакофори од постојните инхибитори на 3CL протеазa и се врзува за целниот протеин на единствен, неповратен, ковалентен начин на врзување, како што е прикажано со ко-кристалната структура“, рече Рен.

Insilico вели дека има изградено софтверска платформа заснована на машинско учење која се состои од три компоненти за дизајн на лекови.

Еден дел, PandaOmics, користи алатки за обработка на природен јазик способни да анализираат податоци во академски трудови за да ги потенцираат гените и протеините поврзани со одредени болести. Второ, Chemistry42 генерира структури на молекули кои влијаат или комуницираат со овие истакнати протеини и гени, рангирајќи ги кандидатите според нивната хемиска стабилност и компоненти.

Трето, Inclinico предвидува како молекулата може да дејствува во клиничките испитувања.

Соберете го сето ова и ќе го добиете лекот предложен од компјутерот за лекување на болести.

Компанијата почна да користи вештачка интелигенција за да генерира кандидати за антивирусни лекови за Ковид-19 во февруари 2020 година, кога новиот коронавирус почна да се шири низ светот користејќи ја оваа софтверска платформа.

Дизајнот на лекот е долг и тежок процес. Иако Insilico започна да генерира стотици потенцијални молекули на почетокот на 2020 година, беа потребни години за да се сведе предложениот лек на најперспективен.

Моделите со вештачка интелигенција можат да им дадат на научниците пристојна идеја за хемиските компоненти што ја сочинуваат молекулата, но да се најде како да се синтетизира во лабораторија и да се складира, е незгодно и скапо.

Insilico беше во можност да го забрза процесот со градење на претходното знаење за структурите на коронавирус од избувнувањето на САРС во 2003 година и со избирање на молекули што содржат комерцијално достапни хемиски соединенија.

Сега стартапот го избра својот најдобар кандидат за претклиничко тестирање пред луѓето да можат да го консумираат лекот во вистински клинички испитувања и да го продаваат како лек.

Новата молекула, наводно, е ефикасна против САРС-КоВ-2 и други варијанти на коронавирус, како што се САРС и МЕРС.