Научниците од Универзитетот за наука и технологија „Крал Абдула“ во Саудиска Арабија го направија најточниот тридимензионален модел на коронавирусот.

Според веб-страницата на Универзитетот, за изработка на моделот се користени снимки направени со микроскоп и бази на податоци за протеини.

Според научниците, нивниот развој ја демонстрира модерната структура на вирусот САРС-КоВ-2 на атомско ниво и открива детали што не можеле да се видат порано.

„Нашиот модел ја покажува целосната ултраструктура на вирусот каков што го познаваме денес, а не само произволно поставени, нецелосни стапчести протеини на липидната мембрана“, рече еден од авторите на студијата, Нган Нгујен.

Научниците веруваат дека нивниот модел ќе овозможи истражување на претходно неистражените аспекти на вирусот и ќе го забрза создавањето лекови за Ковид-19, наведува „Спутник“.