Sony откри конкретни детали за производот што го нарекувавме Project Q. Неговото конечно име ќе биде PlayStation Portal и нема да биде многу евтин.

Преносливиот уред на Sony за играње игри на PlayStation 4 и 5 ќе се вика PlayStation Portal. Уште еднаш е потврдено дека овој додаток на конзолата PlayStation 5 ќе се користи за „далечинско“ играње игри кои корисникот ги има инсталирано на својата конзола. Преку овој уред нема да може да се пренесуваат игри преку претплата за PlayStation Plus Premium, односно од cloud.

PlayStation Portal ќе мора да биде поврзан на Wi-Fi мрежа (препорачан опсег од 5 GHz), т.е. ќе треба да има пристап до интернет, но не мора да е истата мрежа на која е поврзана самата конзола PlayStation 5.

Уредот ќе биде ограничен на стриминг во резолуција од 1080p со 60 Hz или до 60 фрејмови во секунда. За поврзување на безжични слушалки, ќе ја користи новата технологија на Sony PlayStation Link, која ќе биде поддржана во новите модели на слушалки PlayStation. Bluetooth нема да биде поддржан, но ќе може да се поврзат жичени слушалки преку 3,5 милиметарскиот приклучок.

Самиот уред нема да има никакви можности за локална репродукција – ќе работи само кога работи и вашата конзола PlayStation 5. Батеријата ќе издржи до четири часа користење.

Цената на уредот нема да биде многу ниска – во Европа, PlayStation Portal ќе чини 220 евра. Доста висока цена за нешто што во основа веќе можете да го добиете со приклучување на телефонот на контролер DualSense и со вклучување на апликацијата Remote Play.

Датумот на објавување сè уште не е одреден, но беше истакнато дека PS Portal доаѓа подоцна оваа година.