Просечните корисници на компјутери, таблети или паметни телефони честопати отвораат кориснички сметки за различни услуги додека се на Интернет.

Без разлика дали станува збор за купување, користење на социјални мрежи, луѓето отвораат различни форми на сметки, од кои некои се привремени, бидејќи биле неопходни за еднократна акција, додека има и такви кои се постојани и тоа се обично веб-страници кои често ги користиме.

Треба да се напомене дека некои сметки имаат повисок степен на важност во споредба со други, како што е сметка на Google, или сметка за банкарски услуги и парични трансакции при онлајн купувања каде што треба да ги внесеме информациите што се наоѓаат на банкарската картичка.

Во повеќето случаи, корисниците го доживуваат отворањето на таквите сметки како досаден процес кој одзема непотребно време и често прибегнуваат кон внесување на корисничко име и лозинка што е можно поскоро. Лозинката е особено деликатен процес, бидејќи до нечија е-пошта може да се дојде на различни начини, па за некој што сака да дојде до вашите податоци и корисничка сметка, единственото нешто што останува е да ја пробие лозинката.

Една од најголемите грешки што ја прават корисниците е брзо внесување лозинка, а хакерите го следат тоа, па се случува да имаат свои бази на податоци со лозинки кои корисниците најчесто ги користат.

Така, на dark web се појави листа на лозинки кои корисниците најчесто ги користат.

Ова е листата на 20 најчести лозинки:

1. 123456
2. 123456789
3. Qwerty
4. Password
5. 12345
6. 12345678
7. 111111
8. 1234567
9. 123123
10. Qwerty123
11. 1q2w3e
12. 1234567890
13. DEFAULT
14. 0
15. Abc123
16. 654321
17. 123321
18. Qwertyuiop
19. Iloveyou
20. 666666

Ако користите некоја од овие лозинки, треба да ги промените, бидејќи постои можност вашата корисничка сметка да е компромитирана, особено ако содржи важни лични информации или оние поврзани со вашата банкарска сметка.

Кога внесувате лозинки, секогаш се препорачува тие да бидат подолги од минималниот број на овозможени знаци и да користат поретки знаци како интерпункциски знаци или симболи. Загрижувачки е тоа што корисниците знаат како да ги користат лозинките создадени така лесно преку повеќе кориснички сметки, што е нешто што треба да го избегнувате. Ако хакерите веќе имаат пристап до една корисничка сметка, со користење на различни лозинки за другите, можеме барем да спречиме појава на поголема штета.

При креирањето на лозинка, корисниците не треба да користат информации кои можат да се најдат јавно, како име, презиме, датум на раѓање, адреса на е-пошта итн. Некои, пак, препорачуваат софтвер за креирање лозинки, кој ќе ви ја заврши работата и со тоа ќе ја зголеми безбедноста на вашите кориснички сметки.