Дури и кога опцијата за филтрирање SafeSearch е исклучена, Google сè уште се обидува да ја намали несаканата експлицитна содржина од оние пребарувања каде што не е целта да се најде содржина за возрасни.

Google најави дека во следните месеци, стандардно, ќе овозможи нова поставка за замаглување на SafeSearch за сите корисници.

Иако не е 100% точен, филтерот треба да помогне во заштитата од случајно изложување на експлицитни фотографии за сите корисници, без разлика дали имаат вклучен филтерот SafeSearch.

Експлицитната содржина вклучува сексуална содржина како што се порнографија, насилство и крв. Сепак, корисниците имаат можност да ги приспособат поставките во секое време.

Откако ќе се вклучи филтерот, Google ќе прикаже известувања за него на врвот на резултатите од пребарувањето. Експлицитна содржина може да се види со кликнување на пораката „Види слика“ која ќе биде на заматената фотографија.