Telegram сега ја овозможи функцијата Stories за сите свои корисници, која за првпат беше достапна за претплатниците на Premium од минатиот месец.

Како и приказните на Facebook Messenger, функцијата Telegram Stories се прикажува како меурчиња што можат да се прошират над разговорот на корисникот.

Сепак, пристапот на Telegram кон оваа функција нуди повеќе опции за приспособување и контрола кој може да гледа објава и колку долго. Telegram ја опишува својата функција Stories како „најбараната функција“ во 10-годишната историја на компанијата.

Telegram Stories нуди напредни опции за контрола на приватноста, кои вклучуваат опции за видливост за секого, сите контакти, избрани контакти и блиски пријатели.

Услугата исто така ви овозможува да ги скриете објавите од контактите што не сакате да ги гледате, додека претплатниците на Premium имаат можност да изберат видливост на новите објави за шест часа 12, 24 и 48 часа.

Претплатниците имаат и некои дополнителни опции и функции, но најважно е што Stories сега се достапни за сите корисници на Android и iOS апликациите на Telegram.