Изградбата на фабриката во Чиле ќе започне оваа година, а производството ќе може да започне во 2023 година.

Michelin ќе ја изгради својата прва фабрика за рециклирање на гуми во заедничко вложување со шведската компанија Enviro. Фабриката ќе биде лоцирана во Чиле, а Michelin зборува за иновативен, индустриски чекор напред.

Засега, ова се однесува само на гумите што се користат во земјоделските возила и машини, но не и обичните автомобилски гуми. Гумите за земјени работи се многу поголеми и помасивни и очигледно се исплати да се рециклираат. Фабриката во регионот Антофагаста може ќе може да преработи 30.000 тони гуми за земјени работи годишно. Според Michelin, ова е скоро 60 проценти од сите гуми за земјени работи кои го завршуваат својот животен век во оваа земја секоја година. Изградбата на фабриката ќе започне оваа година, а производството ќе може да започне во 2023 година. Во фабриката ќе бидат инвестирани 25 милиони евра.