Bloatware е колективно име за софтвер кој доаѓа претходно инсталиран на купени компјутери и кој, меѓу другото, најмногу зафаќа вреден простор на дискот. Ќе ви покажеме како да го деинсталирате.

Откако сте купиле компјутер со претходно инсталиран оперативен систем, постои извесна шанса да дојде со куп софтвер што навистина не ви е потребен. Проблемот е што, покрај зафаќањето на системските ресурси, овој софтвер зафаќа простор на дискот.

Претходно инсталираниот софтвер што не ви треба колективно се нарекува bloatware и е многу честа појава на новите компјутери. Што е уште полошо, дел од овој софтвер доаѓа нелиценциран, што значи дека нивните креатори очекуваат да се возбудите за бесплатната верзија и потоа да платите месечна или годишна претплата. За да го покажете вашиот одговор на нивните напори, можете да ги деинсталирате сите непотребни програми ако сакате.

Ако користите Windows 11, оперативниот систем со кој доаѓаат сите нови компјутери, можете да ги деинсталирате апликациите што не ви се потребни преку вграденото мени. Сè што треба да направите е да напишете „Add or remove programs“ во пребарувањето и ќе ја видите опцијата за инсталирање и деинсталирање на софтверот. Во новото мени ќе добиете листа на сите програми и можете да ја отстраните секоја што сакате да ја деинсталирате со кликнување на трите точки од десната страна и избирање на опцијата „Uninstall“.

Ако не сте сигурни која програма сакате да ја деинсталирате, само запрашајте се „дали ми треба ова?“, а ако одговорот е „не“, деинсталирајте ја. Ако сакате да бидете внимателни и да деинсталирате само програми за кои 100% знаете дека нема да ги користите, можете да го направите тоа откако ќе го проверите нивното потекло на Интернет. Веб-страниците како што е Should I Remove би можеле да ви бидат од голема помош.

Ако сакате да деинсталирате директно од стартното мени, кликнете на иконата на Windows, потоа на „All Apps“ и кликнете со десното копче за да ја изберете програмата што сакате да ја деинсталирате. Изберете „Uninstall“ и тоа е тоа.

Некои програми може да „дадат отпор“, па ќе треба да го рестартирате уредот, но тоа е сценарио кое е неопходно со некои апликации, заклучува Verge.