Австралиската војска внесува иновација во Fractl, ласерско оружје што може да ги неутрализира беспилотните летала на сред лет.

Беспилотните летала, мали или големи, претставуваат значаен предизвик за вооружените сили денес. Силно користени во неодамнешните конфликти, особено во Украина, беспилотните летала бараат ефективни и исплатливи решенија за неутрализација. Во овој контекст, австралиската војска го тестираше Fractl, пренослив ласер кој е способен да собори беспилотно летало среде лет со импресивна прецизност.

За време на испитувањата спроведени во воената зона Пакапуњал во Викторија, Fractl ја покажа својата способност да собори дрон на растојание од 0,62 милји (1.000 метри) додека леташе со 100 км/ч. Овој систем користи ласерски зрак со големина на паричка за да стигне до целта.

Едно притискање на копче му овозможува на компјутерот да подигне и прецизно да насочи различни делови од дронот, како камерата или пропелерите. Конвенционалните системи, за споредба, бараат голема количина муниција и нудат помалку сигурни резултати. Војникот Патрик Фланаган, кој учествувал во тестовите, го опишал искуството како „во видео игра“: „Притискате едно копче за да го следите дронот, а потоа друго за да пукате“.

Melbourne AIM Defense го дизајнираше овој ласер, кој користи помалку енергија отколку што е потребно за загревање на водата. Оружјето може да работи и на батерија и на електрична енергија, нудејќи флексибилност на теренот. Технологијата може да се користи речиси неодредено се додека е напојувана, што ја прави особено економично решение во споредба со конвенционалното оружје.

Лекциите од неодамнешните конфликти покажуваат дека беспилотните летала се вистинска закана и дека е од суштинско значење да се развијат соодветни средства за ефикасна борба против беспилотните летала. Fractl би можел да стане еден од оние незаменливи алатки на идните боишта.