Виталик Бутерин, кој стана познат како ко-основач на криптовалутата ethereum, верува дека плановите на корпорациите да создадат метроверзум ќе пропаднат.

Во својот твит тој посочи дека не постои ниту општоприфатена дефиниција за поимот метаверс, па се уште е рано да се предвиди што најмногу ќе посакаат потрошувачите од овој екосистем.

Во критиките за компаниите кои влегуваат во метаверс просторот, Бутерин ја спомена и компанијата Мета.

„Сè што Фејсбук создава сега ќе пропадне“, напиша тој во твитот, истакнувајќи дека компаниите кои се фокусираат на метаверзумот најверојатно ќе пропаднат бидејќи сè уште е рано да се одреди што навистина сакаат луѓето.

Тој, сепак, истакнува дека метаверс ќе се формира во одреден момент, но дека сите постоечки корпоративни обиди за намерно создавање на метаверс нема да ја постигнат својата цел.