Оставањето на полначот на телефонот вклучен, наводно, доведува до зголемена потрошувачка на енергија.

Meyer’s companies предупредуваат на некои негативни последици што може да произлезат од оставање на полначот во штекерот подолго време.

Ризикот од пожар е една од најголемите опасности доколку го оставите полначот на телефонот приклучен. Прегревањето на полначот може да предизвика нешто да се запали, а тоа е особено опасно ако го оставите полначот вклучен преку ноќ, кога можеби нема да го забележите пожарот.

Високите сметки за електрична енергија се уште една лоша страна на приклучувањето на полначот на телефонот. Полначот сè уште троши енергија, дури и ако телефонот не е поврзан со него.

Потрошувачката на енергија се зголемува кога полначот на телефонот е оставен во штекерот. Тоа значи дека целата таа потрошена енергија оди за загревање на домот, а и воздухот е позагаден.