Еве уште еден доказ дека користењето слаби лозинки е лоша идеја: тоа е првото нешто што хакерите го пробиваат кога се обидуваат да преземат уред.

Една компанија за сајбер безбедност има голем број на „мамки“, односно сервери кои се поставени во земјите низ светот со цел да ги откријат сите начини на кои хакерите се обидуваат да нападнат.

Лозинката која хакерите најчесто ја пробуваат кога се обидуваат да „пробијат“ во системот на некој уред е админ. Оваа лозинка не треба да се користи на ниеден уред, особено не на оние што се поврзани на интернет.

Други лозинки на списокот се 12345, default, password и root.

Минатата година, Националниот центар за сајбер безбедност на Велика Британија имаше извештај во кој се вели дека лозинката 123456 била пронајдена 23 милиони пати при прекршување, пишува ZDNet.