Списокот на најпопуларните глобални мобилни апликации за пораки, врз основа на бројот на месечни активни корисници, е ажуриран за 2023 година

Лидер е WhatsApp, со импресивни две милијарди активни корисници месечно. Оваа апликација за пораки се здоби со широка популарност, особено надвор од Соединетите Држави, што ја прави една од најкористените мобилни социјални апликации ширум светот.

Тесно е следен од WeChat, со база на корисници од над 1,3 милијарди. Оваа разновидна апликација привлече значително внимание и употреба, покажувајќи ја својата силна привлечност за голем број корисници ширум светот.

На трето место е Facebook Messenger, кој собра околу 930 милиони корисници ширум светот. Иако не го достигнува истото ниво како WhatsApp и WeChat, Facebook Messenger сè уште одржува значителна база на корисници, покажувајќи ја својата континуирана важност и популарност меѓу апликациите за пораки.

Појавата на паметни телефони и подоцна значителното зголемување на бројот на мобилни апликации го револуционизираа начинот на кој комуницираме. Инстант пораките, форма на онлајн разговор што овозможува текстот да се пренесува во реално време преку Интернет, се појави како основно средство за комуникација.

Овие евтини или бесплатни апликации за разговор и социјални пораки станаа остварлива алтернатива на традиционалната СМС-порака базирана на оператор.

Покрај основната текстуална комуникација, современите апликации за пораки нудат голем број функции. Корисниците можат да учествуваат во групни разговори, да разменуваат различни медиумски формати како што се графички, видео и аудио пораки или да се рекламираат користејќи налепници или емотикони.

Овие дополнителни функционалности дополнително го подобрија корисничкото искуство, правејќи ги апликациите за пораки незаменлив дел од секојдневниот живот на корисниците.