Новите извештаи сугерираат дека серијата iPhone 16 ќе пристигне следната година со ексклузивни функции за генеративна вештачка интелигенција.

Извештајот на аналитичарот Марк Гурман сугерира дека Apple полека ја развива верзијата на софтверот iOS 18 и наведува дека компанијата подготвува генеративни функции за вештачка интелигенција за серијата iPhone 16, што ќе биде главната продажна точка на новите уреди.

Споменатиот извештај не открива никакви конкретни детали за тоа што ќе прават овие функции за вештачка интелигенција, но се претпоставува дека ќе бидат слични на она што го нудат Google и Samsung.

Ова значи дека би можеле да очекуваме содржина генерирана од текст во слика, можност за сумирање на документи и превод на содржина во реално време, меѓу другото. Apple, исто така, наводно ќе користи сопствен модел LLM за асистентот Siri.

Серијата iPhone 16 не се очекува да има големи хардверски промени во споредба со сегашните модели, па функциите на вештачката интелигенција ќе бидат нивната главна предност.

Исто така, се очекува моделите на iPhone 16 да бидат претставени со Apple 18 процесори за сите четири уреди кои ќе бидат достапни.

Промоделите треба да имаат ново копче за фотографирање на десната страна на рамката, веднаш до копчето за палење. Се споменува и помал Dynamic Island и камери со 5x оптички зум за iPhone 16 Pro.