Астрономите неодамна пронајдоа вистинско чудовиште од галаксија.

Радиогалаксијата Alcyoneus е оддалечена околу 3 милијарди светлосни години и се простира на 5 мегапарсеци во вселената, или неверојатни 16,3 милиони светлосни години. Се работи за најголемата галаксија откриена досега.

Џиновските радиогалаксии се една од најголемите мистерии во вселената. Тие се состојат од галаксија-домаќин, збир на ѕвезди кои орбитираат околу галактичкото јадро во кое има супермасивна црна дупка, но и огромни млазови и лобуси кои избиваат од галактичкиот центар.

Мистеријата на потеклото

Овие млазови и резови, во интеракција со меѓугалактичкиот медиум, дејствуваат како забрзувач на честички што ги забрзува електроните што емитуваат радиобранови. Научниците се прилично сигурни дека знаат што ги произведува млазовите – активна супермасивна црна дупка во галактичкиот центар. Црната дупка ја нарекуваме „активна“ кога голта материјал од огромен диск со материјал околу неа.

Но, не целиот материјал во акрециониот диск може неизбежно да заврши во устата на црна дупка, мал дел од него некако доаѓа од внатрешната област на акрециониот диск до половите, каде што се исфрла во вселената во форма на јонизирани плазма млазови. Овие млазници можат да патуваат огромни растојанија пред да се прошират во огромни лобуси кои емитуваат радиобранови.

Тоа е класичен процес, дури и Млечниот Пат ги има тие лобуси. Но, она што не го знаеме е зошто во некои галаксии тие растат до огромни димензии, создавајќи џиновски радио галаксии, пишува Science Alert.

Alcyoneus сè уште расте

Откако експертите ги измериле лобусите, тие се обиделе да истражат за каква галаксија станува збор. Тие открија дека е прилично нормална елипсовидна галаксија со супермасивна црна дупка во центарот која е околу 400 милиони пати помасивна од Сонцето. И двата параметри се всушност „мали“ за џиновските радиогалаксии.

„ Alcyoneus и нејзината галаксија-домаќин се всушност обични – вкупната густина на светлината со ниска фреквенција, ѕвездената маса и масата на супермасивната црна дупка се пониски од оние на џиновските радиогалаксии со средна големина. Затоа не се потребни многу масивни галаксии или централни црни дупки за да се формираат такви џинови“, пишуваат научниците.

Alcyoneus може да се наоѓа во област на просторот со помала густина од просечната, што предизвикува негово побрзо ширење. Без оглед на причината, се чини дека галаксијата Alcyoneus сè уште расте и сè уште станува поголема.

Студијата The discovery of a radio galaxy of at least 5 Mpc наскоро ќе биде објавена во списанието Astronomy & Astrophysics.

Извор: Index.hr