Редок феномен ќе им овозможи на „гледачите“ на ѕвездите да ги видат Меркур, Венера, Марс, Јупитер, Сатурн, Нептун и Уран како се поредени на небото вечерва

Сончевиот систем ќе приреди „шоу“ за вселенските љубители оваа недела, со сите седум планети освен Земјата видливи на ноќното небо.

Венера, Меркур, Сатурн, Јупитер и Марс во моментов можат да се видат по тој редослед со голо око, почнувајќи од југозападниот хоризонт и се движат кон исток.

Сепак, Уран, кој се наоѓа помеѓу Марс и Јупитер, и Нептун, кој е помеѓу Сатурн и Јупитер, може да се видат со двоглед или телескоп.

Сите планети ќе се појават на ноќното небо како мали светлосни точки за гледачите на ѕвездите на северната хемисфера.

Меркур е најтешката планета за гледање без зголемување, бидејќи седи на светлиот дел од небото, но сепак може да се забележи блиску до многу посветлата Венера.

Вечерва тие се појавуваат на само 1,5 степени оддалеченост, и достигнуваат спој – нивната најблиска точка – на 29 декември во 21:00 GMT (16:00 ET). Толку блиску нема да бидат до 2024 година.

Тие можат да се забележат ниско на запад и ќе го добијат најдобриот поглед околу половина час по зајдисонце, а Венера ќе исчезне околу 40 минути подоцна.

Остатокот од планетите се редат кон исток, при што Јупитер изгледа посветол од сите ѕвезди и високо на јужното небо.

Додека најголемата планета во нашиот Сончев систем исчезнува непосредно пред полноќ, Марс е видлив цела ноќ откако ќе изгрее на исток непосредно пред зајдисонце.

Ќе изгледа црвено и посветло од повеќето ѕвезди, додека неговиот сосед Сатурн ќе има златна боја кога ќе се појави на југозапад откако ќе падне темнината.