Sony објавува детали за PlayStation VR2 уредот спорадично досега оваа година, а сега знаеме кога можеме да го очекуваме.

Sony објави на почетокот на годината дека го подготвува PlayStation VR2, а потоа во текот на следните месеци објави детали за спецификациите и карактеристиките на уредот.

Компанијата сега објави дека PlayStation VR2 ќе пристигне на почетокот на 2023 година, што значи дека можеме да го очекуваме некаде помеѓу јануари и крајот на март.

PlayStation VR2 е создаден за целосно искористување на потенцијалот на конзолата PlayStation 5. Сè уште е безжичен шлем, но сега со поддршка за 4K/HDR дисплеј и режими на освежување 90Hz и 120Hz, исклучително остра слика и флуидна игра.

Sony од темел дизајнираше и нови VR контролери, уредот користи следење „inside-out“ и ќе ја користи Tobii технологијата за следење очи за дополнително подобрено VR искуство.

Сè уште нема цена за уредот, но голем број игри ќе бидат достапни за PlayStation VR2, вклучувајќи ги Horizon: Call of the Mountain, Resident Evil Village и The Walking Dead: Saints and Sinners Chapter 2.