Ако не ги следите правилата, WhatsApp може да ја блокира вашата сметка. Ова се само дел од работите кои можат да ви „заработат“ забрана од платформата на Мета.

Доколку сте меѓу корисниците кои го злоупотребуваат WhatsApp, Meta ќе ви забрани да ја користите услугата. Пред да се грижите дали прекршувате некое правило, важно е да забележите дека апликацијата одлучува да ве забрани врз основа на многу специфичен збир на правила. Со други зборови, оние кои заслужија да бидат блокирани направија неколку многу конкретни работи, пишува tportal.

Користење на неофицијална верзија на WhatsApp

Иако можеби мислите дека користењето на неофицијална верзија на WhatsApp е безопасно, тоа може да доведе до суспензија на вашата сметка. Неофицијалните верзии на WhatsApp се креирани од трети лица програмери за кои можеби сте слушнале. Овие програми се GB WhatsApp, WhatsApp Plus, WhatsApp Go, WhatsApp Prime и OG WhatsApp.

WhatsApp не одобрува ниту поддржува апликации од трета страна и наведува дека на оние што ги користат ќе им бидат забранети сметките поради нивно користење. Зошто го прават тоа? Бидејќи неофицијалните апликации на WhatsApp носат повеќе безбедносни ризици. За да се избегне ризикот од забрана, WhatsApp вели дека треба да користите само официјални и проверени верзии достапни на Google Play Store и App Store.

Бидејќи забраните вклучуваат ставање на вашиот телефонски број на црната листа, создавањето нова сметка со истиот број нема да работи.

Испраќање заканувачки и незаконски содржини

Ако споделувате нелегална содржина на WhatsApp, им се заканувате на луѓето, ширите пораки со омраза или навредлива содржина, може да го изгубите пристапот до вашата сметка. Како што е наведено во условите за користење, WhatsApp забележува дека не можете да испраќате „незаконски, непристојни, клеветнички, заканувачки, застрашувачки, вознемирувачки, расни/етнички или навредливи содржини засновани на омраза“ во апликацијата. Исто така, не е дозволено промовирање на насилни злосторства или загрозување и експлоатација на деца.

Со други зборови, размислете внимателно што споделувате на WhatsApp.

Доследно известување

Корисниците можат да одат подалеку од блокирање на вашиот број – тие можат да ве пријават. WhatsApp забележува дека кога некој ќе ја пријави вашата сметка, WhatsApp добива пристап до последните пет пораки што може да ги прегледа за да утврди дали извештајот е оправдан или не. Ако модераторите добијат повеќе извештаи за слични прекршувања, вашата сметка на WhatsApp најверојатно ќе биде забранета. Доколку мислите дека некој ве пријавил неоправдано, секогаш можете да побарате ревизија на забраната со директно контактирање на Мета преку е-пошта или во рамките на апликацијата, но голема е шансата забраната да остане, пишува tportal.

Користење WhatsApp за измами и малициозен софтвер

WhatsApp не дозволува испраќање содржина што им штети на другите корисници, вклучувајќи малициозен софтвер и измами. Во условите за користење, WhatsApp нагласува дека корисниците не смеат да „испраќаат, складираат или пренесуваат вируси или други штетни компјутерски кодови преку услугата“. Ако ве фатат како го правите ова, ќе ви ја забранат сметката. Нагласуваме дека исто така не е дозволено собирање на кориснички податоци на нелегален и неовластен начин – со други зборови, фишингот е нелегален.

Додавање луѓе во групи без дозвола

Ако припаѓате на групи, секогаш треба да побарате дозвола пред да додадете нови членови. WhatsApp наведува дека „пред да додадете луѓе во разговор, треба да добиете нивна дозвола, а ако додадете некого во група и тој ја напушти, почитувајте ја нивната одлука“. Ако не го направите тоа, веројатно ќе добиете повеќе извештаи и на крајот ќе бидете забранети од WhatsApp.

Автоматизација на активностите на WhatsApp

Иако можете да користите WhatsApp онолку колку што сакате, не ви е дозволено да користите автоматизација како што се масовни пораки, автоматско испраќање и автоматски повици. Исто така, не можете да користите автоматизација за да креирате сметки или групи. WhatsApp користи вештачка интелигенција за да го препознае ова однесување, што значи дека може да добиете забрана дури и ако не сте пријавени.

Ширење лажни вести

Условите за користење на WhatsApp, исто така, забрануваат содржина што вклучува „објавување невистини, лажни претстави или погрешни изјави“. Доколку се обидете да креирате ваква содржина, WhatsApp најверојатно ќе ја суспендира вашата сметка, пишува Makeuseof.

WhatsApp исто така препорачува проверка на фактите пред да препраќате пораки. Ако постојано споделувате лажни реклами со други, веројатно ќе им се здодее и ќе бидете пријавени. Уште повеќе, Мета воведе ограничувања за препраќање токму поради зачестеноста на овој проблем – апликацијата исто така означува повеќе препратени пораки за корисниците да знаат дека доаѓаат од различен извор, вели tportal.