Последното ажурирање на Chrome во 2020. година почнува да се појавува, донесувајќи неколку подобрувања во перформансите. Chrome 87 се одликува со регулирање на табовите и подобро управување со ресурсите, како и голем број додатоци насочени кон корисниците.

Google истакнува дека верзијата 87 на неговиот веб-прелистувач „претставува најголемо подобрување во перформансите на Chrome во последните неколку години“. Ова вклучува петкратно намалување на употребата на процесорот со приоритет на активните табови во однос на она што е во позадина. Според внатрешните репери на Google, ова резултира со зголемување на траењето на батеријата за 1,25 часа.

Зад „кулисите“, овие „значителни подобрувања“ се постигнуваат со запирање на будењето на JavaScript тајмерот на позадинските табови еднаш во минута. Ова не влијае на репродукција на звукот или известувањата.

Следното подобрување му овозможува на Chrome да се стартува 25% побрзо отколку порано и да ги вчитува страниците до 7 проценти побрзо. Ова се постигнува со тоа што прегледникот е свесен кои табови се видливи за корисниците и ги оптимизира ресурсите за оние преку скриените страници. Occlusion Track сега доаѓа во Widnows, неодамна пристигна Mac и Chrome OS.

Во меѓувреме, на Android, Google го покренува речиси моментно вчутувањето на страниците при движењето наназад или напред низ историјата на прелистувачот.

Со оглед на појавата на групирање на табовите, како и пинување, Chrome сега им овозможува на корисниците да видат листа на она што е отвореното во сите прозорци, а потоа им овозможува да ги пребаруваат табовите. Новата икона за паѓачкото мени во горниот десен агол на прелистувачот е претставена прво на Chrome OS, а подоцна и на други платформи.

Тука се и контролите на зумот, со можност за прилагодување на ширина/страницата и ротирањето.

Претходно оваа година, Google во поставките ја воведе функцијата на проверка на безбедноста која покажува дали е овозможено Сигурното прелистување, дали е во најновата верзија на прелистувачот и дали лозинките се загрозени. На мобилните уреди пристигнува со Chrome 87.

Веб локациите во Chrome 87 ќе можат да го контролираат поместувањето, навалувањето и зумирањето на компатабилните камери.