По отсуство од речиси девет години, Мета е подготвена повторно да ги обедини Messenger и мобилната апликација Facebook.

„Ја тестираме можноста луѓето да пристапат до инбоксот на Месинџер во рамките на апликацијата Фејсбук и наскоро ќе го прошириме тоа тестирање“, се вели во официјалното соопштение на Фејсбук.

Нагласено е дека желбата на платформата е ова да биде лесен и корисен начин за поврзување и споделување на содржини на корисниците, било во рамките на апликацијата Messenger или директно во рамките на Facebook.

Кога Мета го отстрани Месинџер од апликацијата Фејсбук во 2014 година, забележа дека целта е да се фокусира развојот на Месинџер да го направи најдоброто можно искуство за испраќање пораки и да избегне забуна со различните искуства на мобилни пораки на Facebook.

Во обид да биде поконкурентен со TikTok, Мета го префрла фокусот на Facebook од апликација која ги поврзува корисниците со пријателите и семејството на платформа која е повеќе фокусирана на откривање содржина и забава.

Клучната причина зошто Мета ги враќа пораките во апликацијата Фејсбук е „да им олесни на луѓето да го споделат она што го откриваат на Facebook преку пораки, кога, каде и како одговара на нивните потреби, без да мора да се префрлат на друга апликација“, се вели во соопштението на компанијата.