Пред две години, компанијата Sony ја лансираше конзолата PlayStation 5, која и покрај пандемијата е најбрзо продаваната конзола во историјата на брендот PlayStation.

Иако дистрибуцијата на конзолата PlayStation 5 доцнеше поради пандемијата на коронавирус и недостатокот на чипови на пазарот, оваа конзола во две изданија, дигитално и диск, стана миленик на корисниците на конзолата.

Сите статистики го поддржуваат тоа, бидејќи постави финансиски стандарди во индустријата за игри, го подигна нивото на квалитет и дистрибуција на играта, но и бројот на продадени единици. PlayStation 5 најбрзо достигна десет милиони продадени единици, најбрзо продаваната верзија на PlayStation е во историјата, а најголем интерес за него беше забележан во САД и Велика Британија.

PlayStation 5 беше лансиран пред две години на 12 ноември на пазарите во САД, Канада, Мексико, Јужна Кореја, Јапонија, Нов Зеланд и Австралија, додека на пазарите во остатокот од светот беше претставен 7 дена подоцна, на 19 ноември.

Според официјалните податоци, оваа конзола досега ја користат 25 милиони корисници, а планот на Sony е до март 2024 година да продаде 30 милиони конзоли.

Покрај статистиката, PlayStation 5 е далеку над својот претходник, и во однос на хардверската и софтверската стабилност, и до ден денес е подобрен со уникатните контролери DualSense.

За 24 месеци беа објавени 17 игри под потписот на PlayStation, а земајќи ја предвид новата технологија DualSense, 350 игри ги искористија можностите на хаптички копчиња, вибрации и други предности на овој уред.

Во следните неколку месеци очекуваме уште многу наслови, а наскоро ќе имате можност да прочитате и преглед на најновото издание на God Of War Ragnarok.