Криминалот со криптовалути достигна рекордно високо ниво во 2021 година, и во истиот период – вкупните правни плаќања исто така достигнаа врв, објави денеска групата за податоци Chainalysis.

Според анализата на групата, криминалните трансакции, кои вклучуваат биткоин и други криптовалути, изнесуваат вкупно 14 милијарди долари, што е за 79 отсто повеќе од 2020 година.

Вкупните плаќања со криптовалути во меѓувреме се зголемија за 567 проценти на 15,8 трилиони долари на годишно ниво, наведува Chainalysis, бидејќи секторот доби силна поддршка од традиционалните финансии.

„Со оглед на тоа жестоко усвојување, не е изненадување што повеќе кибер криминалци користат криптовалути. Всушност, со растот на легитимната употреба на криптовалути далеку над растот на криминалната употреба, уделот на незаконската активност во обемот на трансакции со криптовалути никогаш не бил помал“.

Незаконските трансакции изнесуваат 0,15 отсто од вкупниот број.

И покрај помалиот процент, „криминалната злоупотреба на криптовалутите создава огромни пречки за континуирано усвојување, ја зголемува веројатноста за наметнување на ограничувања од владите и што е најлошо од се жртви на невини луѓе ширум светот“, се нагласува во извештајот.