Играта престана да прифаќа регистрации на нови играчи и веќе не е достапна за преземање од понеделник, објавено е на официјалната веб-страница на Fortnite, пренесува CNN.

Серверите ќе се исклучат на 15 ноември, што значи дека по тој датум играчите повеќе нема да можат да ја играат популарната игра.

Fortnite беше лансирана во јули 2018 година во Кина, развиен од Epic Games во соработка со Tencent. Tencent, кинески гигант за интернет и игри, купил околу 40 отсто од акциите на Fortnite пред речиси една деценија.

Fortnite е светски позната игра во која до 100 играчи се борат меѓу себе во дадено време. Може да има само еден победник. Fortnite стана културен феномен со текот на годините, па така, меѓу другите, само минатата година биле домаќини на големи музички ѕвезди како Marshmello и Travis Scott. Исто така, во играта биле емитувани три филма на познатиот режисер Кристофер Нолан – Inception, Batman: The Beginning и Prestige.

До мај 2020 година, Fortnite имал повеќе од 350 милиони регистрирани играчи, објавија креаторите на официјалниот Твитер.

Извор: Index.hr