Статусите на WhatsApp ќе добијат голем број интересни додатоци како гласовна опција, реакции на емотикони и целна публика за објави.

WhatsApp официјално ги објави ажурирањата на Status, функција која компанијата ја воведе во 2017 година како одговор на Snapchat и Instagram Stories.

Една од клучните надградби доаѓа во форма на Voice Status, што му дава на корисникот можност да снима до триесет секунди ажурирања на статусот. Компанијата ова го нарекува „поинтимен начин за објавување, особено ако ви е полесно да зборувате отколку да пишувате или снимате видео“.

Друга клучна надградба се нарекува „Private Audience Selector“, кој им овозможува на сите да ги видат вашите статуси. Преку овој селектор, корисниците можат да изберат публика за секој статус, обезбедувајќи подетална контрола од претходно.

Доколку претпочитате емотикони, WhatsApp воведува и статусни реакции (Status Reactions), кои овозможуваат „брз и лесен начин за одговор на статусите на пријателите и блиските контакти“, пишува WhatsApp. Со оваа опција, корисниците ќе можат да одговорат на кој било статус со едноставно лизгање нагоре и избирање на едно од осумте емотикони – наместо да користат други дејства како текстуални пораки, гласовни пораки или стикери.

Конечно, има статусни прстени кои се појавуваат околу сликата на вашиот профил кога имате нов статус и се видливи во списокот со разговори, групните разговори и информациите за контакт. Конечно, сега можете да видите ран преглед на линкот кога го објавувате во статус, давајќи им на вашите контакти увид на тоа што ќе кликнат.

Некои од новите функции беа најавени и претходно, но сега доаѓаат и официјално. Мета наведува дека ажурирањето ќе биде достапно на глобално ниво, пишува Engadget.