Твитер тестира нова функција за блогирање во подолг формат, која ќе се вика Twitter Notes. Функцијата моментално се тестира од избран број корисници во неколку земји.

Популарната платформа покажа и во неколку GIF-а како ќе функционира функцијата. Корисниците можат да кликнат на табот „Write“ за да почнат да пишуваат, а потоа Note може да се вметнат во нивниот твит кога ќе завршат. Неколку корисници веќе објавија Notes на платформата, кои се прикажани во долг формат и можат да содржат твитови, видеа и фотографии.

Додавањето долг формат за пишување објави во голема мера може да ја промени целта на платформата. Twitter одамна е познат како сервис за микро блогирање, односно објавување содржини во краток формат. На почетокот, твитовите можеа да имаат должина од само 140 знаци, а во текот на 2017 година тоа се удвои на 280 знаци.

Од друга страна, Твитер е веќе полн со содржина која има подолг текст, без разлика дали е во формат на thread-ови, или повеќе твитови или во форма на слики од екранот на содржината на другите корисници.

Со имплементирање на долгорочно пишување на својата платформа, Твитер потенцијално би можел да обезбеди подобра вредност на таквите објави. Објавувањето написи и белешки директно на Твитер ќе овозможи да се регистрираат и да се наведат текстови за да се користат за маркетинг или истражувачки цели.