Стив Рајс со години го следи лансирањето на ракетите и ги фотографира леталата над Земјата, а на почетокот на овој месец ја искористил можноста за да ја направи фотографијата на својот живот.

Една од животните желби на 33-годишниот Стив Рајс била фотографирање и снимање видеа како ракетите летаат, а во позадина се гледа Месечината.

Мисијата на NASA за праќањето на ракета во вселената била планирана за 1 октомври, па Рајс го искористил тоа за да ја направи фотографијата на својот живот. Со оглед на тоа што тој добро го проучил целото подрачје, временската прогноза, местото на лансирањето и позицијата на Месечината, го пресметал точното место на кое што мора да биде за да направи совршена фотографија.

Но, на една работа не мислел – одложувањето на лансирањето на ракетата. Со празни раце, односно само со фотоапаратот и камерата се вратил дома и размислувал дали некогаш ќе биде најавено ново лансирање.

За среќа во текот на утрешниот ден тој повторно седнал во својот автомобил и зазел позиција на околу 5 километри од лансирањето – го поставил својот фотоапарат и камерата.

View this post on Instagram

I captured one of my dream shots during the NG-14 launch two nights ago. Moon & rocket (carrying a space toilet, no less). Swipe over for 8 more photos in the sequence and check out that superheated plume from the twin RD-181 engines. This occurred roughly 22 seconds after liftoff and was shot from a distance of 3.4 miles (5.5km). For reference, the Antares rocket is 139ft/42.5m long and 13ft/3.9m wide. . 2020.10.02, 9:16 PM Sony A6500, vintage 60-300mm, f/8, ISO 400, 1/320s. . Planning a shot like this can be pretty exhaust-ing, so an enthusiastic shoutout to @flightclubio for making it possible. . #NG14 #CRS14 #antares #cygnus #northropgrumman #nasa #wallopsflightfacility #midatlanticregionalspaceport #iss #spacestation #internationalspacestation @ISS @nasawallops #wallops #wallopsisland #rocketlaunch #rocket #a6500 #youresa #universetoday #ipulledoverforthis #moonawards #moonoftheday #silhouette #lunartransit

A post shared by Steve (@svenry) on

Фотографијата која што ја објавил на социјалната мрежа Инстаграм и видеото на Јутјуб, навистина ја покажуваат фасцинантноста која што успеал да ја „улови“.

Тој добил многубојни пофалби, а меѓу коментарите се појавиле и коментари од луѓе кои што професионално се занимаваат со фотографија, па навистина го пофалиле.