Социјалните мрежи Facebook и Instagram во иднина ќе ги отстрануваат објавите на корисници кои нудат пристап до апчиња за абортус, а причината е прекршување на правилата поврзани со фармацевтските производи.

Откако Врховниот суд на САД го укина правото на абортус, односно пресудата „Roe vs Wade“, корисниците на социјалните мрежи почнаа да споделуваат објави во кои се нудат да испраќаат апчиња за абортус по пошта на луѓе кои веќе немаат пристап до нив или на кои наскоро ќе им биде забранет пристапот.

Сепак, објавите беа брзо отстранети, како што покажа тестот на Асошиејтед прес чија објава во која се нудеше да се испратат апчиња за абортус по пошта за една минута беше отстранет. Слични резултати имаа и други медиуми како што е The Verge, чија објава беше отстранета за две минути.

Продажба, подарокот и преносот на оружје и марихуана се исто така забранети со истите правила на Мета што важат за фармацевтските производи. Сепак, AP тестовите поврзани со објавите за испраќање пиштоли и марихуана не беа отстранети, ниту пак објавата на The Verge која беше поврзана со испраќањето марихуана.