Дмитриј Рогозин, шефот на Роскосмос и гласен поддржувач на руската инвазија на Украина, повика на укинување на санкциите, бидејќи би можеле да ја нарушат работата на руските летала кои ја опслужуваат ISS.

Санкциите наметнати врз Русија од остатокот од светот поради агресијаta врз Украина може да предизвика пад на Меѓународната вселенска станица, е новото предупредување од Русија.

Санкциите против Русија може да предизвикаат колапс на Меѓународната вселенска станица (ISS) и да предизвикаат структурата тешка 500 тони „да падне во море или на копно“, изјави шефот на руската вселенска агенција Роскосмос.

Дмитриј Рогозин, инаку гласен поддржувач на руската инвазија на Украина, повика на укинување на санкциите, бидејќи тие може да ја нарушат работата на руските летала кои служат на ISS.

Како резултат на тоа, рускиот сегмент на станицата, кој помага да се исправи нејзината орбита, може да биде погоден од истите санкции, што ќе предизвика структурата тешка 500 тони „да падне во морето или копното“, напиша Рогозин на Телеграм.

Објавувајќи мапа на локации каде што може да се урне ISS, тој рече дека најверојатно нема да биде во Русија.

Но, населението на другите земји, особено оние предводени од „кучињата на војната“, треба да ја разгледа цената на санкциите против Роскосмос, рече Рогозин.

НАСА претходно соопшти дека се обидува да најде решение за задржување на ISS во орбитата без руска помош.

Извор: Zimo.hr