Како дел од иницијативата за автентичност на содржината, Adobe започна да работи на намалување на бројот на модифицирани фотографии што кружат на интернет. Компанијата во август истакна дека претстојната технологија ќе користи обележување на метаподатоци и криптографија за да им помогне на корисниците правилно да ги идентификуваат и автентицираат фотографиите и видеата.

Adobe сега воведе нова алатка за Photoshop, која ќе им помогне на корисниците да ја разберат автентичноста на фотографиите. Функцијата им овозможува на корисниците да го додадат своето име, локација и да ја сменат историјата на фотографиите, меѓу другите ознаки. Adobe посочува дека ова ќе создаде очигледна хартиена трага, што ќе овозможи идентификување на фотографиите во однос на deep fake фотографиите.

Покрај тоа, функцијата ќе ви овозможи да видите како се создадени фотографиите. Можно е да отидете на новата страница на Adobe (verify.contentauthenticity.org) и да ја видите оригиналната сток фотографија наспроти финалната композитна слика на поделениот екран.

Користејќи ја новата алатка, Photoshop ќе може автоматски да означува фотографија со оригиналните информации на фотографот, односно креаторот што ја создал. Покрај тоа, ќе ги покажува точните активности користени за обработка. Оние кои не сакаат да се следат нивните активности, можат да ја исклучат оваа функција

Новата опција на Adobe Photoshop е сè уште во фаза на тестирање и ќе биде достапна за избрани корисници на Photoshop и Behance во бета верзија во текот на следните недели.