Внатрешните извештаи и неодамнешните отпуштања покажуваат дека Amazon повеќе не верува во своите хардверски планови.

Амазон годинава беше принуден да отпушти голем дел од своите вработени. Еден од поделбите што го направи најголемиот удар на ова поле е тимот на компанијата Alexa, кој е одговорен за создавање на некои од најдобрите Echo дисплеи.

Сега станува сè појасно зошто се појави оваа ситуација, бидејќи се чини дека дивизијата „Worldwide Digital“ на Amazon претрпува големи загуби, а тоа ги вклучува уредите Echo и Prime Video, додека иднината на Alexa дивизиите е неизвесна.

Извори запознаени со ситуацијата посочуваат дека оперативната загуба на дивизијата Alexa во текот на првиот квартал од 2022 година изнесува околу три милијарди долари. Ова е најголема загуба за која било дивизија во компанијата Амазон.

Гледајќи ги овие резултати, може да се дојде до заклучок дека вообичаениот план на Amazon, кој вклучува субвенционирање на продажба на хардвер, преку продажба на услуги и други производи кои се нудат со хардверот, не функционира толку добро како што се мислеше.

Се нагласува дека Alexa претставува огромен неуспех на имагинацијата, како и дека е пропуштена шанса. Изворите велат дека нема јасна насока во која треба да се оди со хардвер во компанијата.

И покрај големиот број отпуштања и нови проблеми, Amazon нагласува дека останува посветена на развојот на уредите Echo и Alexa и ќе продолжи да инвестира во нив.