Аналитичарот Минг-Чи Куо, чии досегашни наводи се покажаа релативно доверливи, тврди дека Apple ќе го претстави својот AR уред веќе во четвртиот квартал на следната година.

За уредот за проширена реалност (AR) на Apple почна да се дискутираат уште во 2019 година, но до неодамна немаше некои нови информации. Аналитичарот Минг-чи Куо во писмо до инвеститорите тврди дека компанијата ќе го објави својот AR хедсет кон крајот на 2022 година и посочи некои технички информации за уредот.

Според Куо, уредот наводно ќе имаат два процесора, од кои едниот ќе има иста компјутерска моќ како M1 на Apple, додека другиот, малку послаб, ќе се користи за контрола на различни сензори, пренесува 9to5Mac.

„AR уредот бара најмалку шест до осум оптички модули за истовремено пружање на континуирани AR видео услуги. За споредба, iPhone бара до три оптички модули кои работат истовремено и не бараат континуирано пресметување “, објаснува Куо.

Покрај тоа, Куо ги демантира информациите кои ги објави одамна и истакнува дека хедсетот ќе може да работи без потреба да се поврзе со Mac или iPhone. Куо тврди и дека Apple има намера да поддржи „сеопфатен опсег на апликации“ со цел да го замени својот популарен iPhone во рок од десет години.

„Ако уредот е поставени само како додаток за Mac или iPhone, тоа нема да влијае на развојот на производот. AR хедсетот кој работат независно ќе има свој екосистем и ќе обезбеди најкомплетно и најфлексибилно корисничко искуство“, заклучува Куо.