Пред шест години беше докажано дека Apple намерно ги намалува перформансите на iPhone уредите за да ги направи батериите да траат што е можно подолго – тие користеа софтверски ажурирања за да го успорат iPhone-от, под изговор дека всушност им прават услуга на корисниците. Со истото се соочуваат и во Велика Британија.

Поради ова, против компанијата во САД беше покрената колективна тужба, која доведе до тоа Apple да одвои 500 милиони долари за да им плати на повредените корисници, па логично е да не се повтори вакво нешто.

Се чини дека нема да биде така лесно, бидејќи како што пренесува Ројтерс, против компанијата Apple се подготвува нова тужба со иста содржина, овој пат во Велика Британија.

Иако компанијата се обиде да го блокира, Судот за конкуренција во Велика Британија застана на страната на корисникот во овој случај, и ја одобри масовната тужба.

Претседателот на здружението на потрошувачи, Џастин Гутман, е именуван како тужител во масовна тужба со која се бара исплата за околу 24 милиони корисници на iPhone во Велика Британија.

Гутман овојпат бара многу повеќе пари – 1,6 милијарди фунти или околу 1,9 милијарди долари. Судот, сепак, изјави дека „случајот на Гутман не е целосно јасен“, па таа сума може да се промени.