Apple експериментира со дизајни за склоплив iPhone, според најновите информации.

Според веб-страницата The Information, Apple истражува дизајни за својот свитлив iPhone од 2018 година и во моментов има два активни прототипови на преклопување.

Новиот iPhone на преклопување е во рана фаза на развој, така што не се очекува да биде објавен наскоро.

Apple исто така развива и iPad на преклопување со поголем формат, откако се соочи со предизвици во проектот за iPhone на преклопување.

Извештајот тврди дека тимот за индустриски дизајн на компанијата со седиште во Купертино сака да создаде уред кој е половина тенок од сегашните модели на iPhone, така што кога ќе се преклопи нема да биде премногу дебел. Испитана со ei можноста за додавање екран што се преклопува нанадвор.

Сепак, компонентите како што се батериите и дисплеите во нивниот сегашен развој не им дозволуваат на инженерите да ги постигнат опишаните цели.

Apple работи на начини за намалување на наборите во центарот на дисплејот (каде што екранот се свиткува) откако екранот ќе се свитка многу пати. Компанијата, исто така, сака да дозволи уредот да лежи целосно рамно на површина, овозможувајќи им на корисниците лесно да цртаат или да го користат Apple Pencil.

Не е познато дали Apple успеа да ги надмине овие пречки. Претходните извештаи сугерираа дека Apple би можел да претстави преклоплив iPhone во текот на 2025 година, но речиси е сигурно дека овие планови се одложени за подоцна.