Избраните модели ќе се поврзат со 5G Ultra Wideband мрежата на Verizon.

Audi е најновиот производител на автомобили кој објави дека ќе понуди 5G конекција во одредени модели на идните автомобили. Германскиот производител денеска објави дека избраните модели, почнувајќи од 2024 година, ќе можат да се поврзат со 5G Ultra Wideband мрежата на Verizon.

Возачите на новата Audi 5G линија можат да очекуваат мноштво нови функции, вклучувајќи повисоки брзини за преземање или стриминг забава, подобрен систем за навигација во автомобилот со 3D мапирање, кориснички профили базирани на облак, па дури и можност за купување работи во вашиот автомобил.

Возачите веројатно ќе треба да платат претплата за да пристапат до 5G услугите на Audi во автомобилот. Иако Audi не откри колку би чинело претплата за 5G, сегашната функција на барање со 4G WiFi во автомобилот и навигацијата е 849 долари годишно за повеќето модели.

Новите 5G возила, исто така, ќе се засноваат на тековниот број на услуги поврзани со автомобили на Audi, вклучително и информации за семафорите и предупредувања за патишта.

Ова веројатно ќе значи уште побрза и подетална верзија на она што веќе го нудат автомобилите на Audi со 4G технологија. Веќе ги видовме актуелните модели на Audi кои нудат интегрирано плаќање на патарина и кои ќе ги предупредуваат возачите кога се во близина на училишен автобус, велосипедисти и други пречки.

5G автомобилите на Ауди ќе бидат опремени и со мобилни компјутери, што веројатно значи подобри карактеристики на автономно возење бидејќи автомобилите ќе можат веднаш да одговорат на податоците.

Технолошката индустрија се залагаше за мобилна технологија за пресметување на автомобили како начин за подобрување на безбедноста на AV функциите. Edge computing ќе овозможи обработка на податоци во реално време, така што автомобилите можат побрзо да реагираат на други автомобили, инфраструктура и поврзани уреди на патот.

Извор: PC Press.rs