Минатиот месец, Android корисниците морале рачно да отстранат 16 заразени апликации. Овој месец во Google Play Store е откриена 21 апликација која содржи скриен малвер.

Како што известува ZDNet, заразените апликации ги открила компанијата Avast и сите го содржат малверот HiddenAds. Тројанската програма се користи за генерирање приходи со собирање на кориснички податоци за маркетинг и пренасочување на корисниците на огласување, кое генерира плаќања per-click, секој пат кога ќе се кликне на рекламата. Тоа е тешко да се воочи, бидејќи таквите огласи се кријат зад релевантни огласи, а малверот се претставува како легитимна „забавна“ апликација.

Заразените апликации се следните:

 • Assassin Legend – 2020 NEW
 • Cream Trip – NEW
 • Crush Car
 • Desert Against
 • Find 5 Differences – 2020 NEW
 • Find Hidden
 • Find the Differences – Puzzle Game
 • Flying Skateboard
 • Helicopter Attack – NEW
 • Helicopter Shoot
 • Iron it
 • Jump Jump
 • Money Destroyer
 • Plant Monster
 • Props Rescue
 • Rolling Scroll
 • Rotate Shape
 • Rugby Pass
 • Shoot Them
 • Shooting Run
 • Sway Man