Во рамките на жанрот „пукање во прво лице“, франшизата Battlefield традиционално е една од најпопуларните. Сепак, последните неколку натпревари не беа добро прифатени.

Battlefield 2042 имаше различни проблеми, од неговото објавување во 2021 година, а шест месеци по неговото лансирање, само 1.000 луѓе играа на Steam. Причината за ова се, во најголем дел, бројни грешки, проблеми со перформансите и поврзувањето.

И покрај сите горенаведени тешкотии, играта успеа да привлече здрава база на корисници, која имаше максимален број од над 100.000 играчи на Steam.

Шест месеци подоцна, играчите се уште се незадоволни од состојбата на играта, до тој степен што едноставно го напуштија Battlefield 2042. Играта забележа само 979 играчи на 11 април, кои ја играа во исто време. Ова е првпат по објавувањето дека се регистрирани помалку од 1000 играчи.