Subaru Outback, Audi Q4 e-tron, Toyota Mirai, Nio ES8 и Lynk & Co 01 се последните модели кои се најдоа на листата на возила за „кршење“ од страна на Euro NCAP. Секој е доволно безбеден, па и „Кинезите“ кои го положија испитот со одлични резултати, односно 5 sвезди

Поради се построгите критериуми за евалуација на Euro NCAP, станува се потешко да се добијат резултати со 5 ѕвезди. И покрај тоа,сите тестирани автомобили заслужиле највисок рејтинг. Вистински победници, сепак, се кинеските брендови: Lynk & Co и Nio. Досега, кинеските автомобили не поминуваа толку тешки тестови со голем успех.

Subaru Outback

 • Безбедност за возрасни: 88%
 • Безбедност на децата: 89%
 • Безбедност на пешаците во случај на судир на автомобил: 84%

Audi Q4 e-tron

 • Безбедност за возрасни: 93%
 • Безбедност на децата: 89%
 • Безбедност на пешаците во случај на судир на автомобил: 66 проценти

Toyota Mirai

 • Безбедност за возрасни: 88%
 • Безбедност на децата: 85%
 • Безбедност на пешаците во случај на судир на автомобил: 80 проценти

NIO ES8

 • Безбедност за возрасни: 82%
 • Безбедност на децата: 84%
 • Безбедност на пешаците во случај на судир на автомобил: 72 проценти

Lynk & Co 01

 • Безбедност за возрасни: 96%
 • Безбедност на децата: 87%
 • Безбедност на пешаците во случај на судир на автомобил: 71 процент
https://youtu.be/VHr4ZpKKCSM

Извор: Додај Гас