Google денеска слави 25-годишнина.

До 1993 година, интернетот се индексираше рачно, но како што стануваа достапни се повеќе веб-страници, потребни беа повеќе опции за брзо пребарување на информации од неговата база на податоци.

Во 1998 година, двајца докторанти од Стенфорд, Лери Пејџ и Сергеј Брин, имаа едноставна идеја која, како што се испостави, ќе го промени светот.

Името Google е изведено од игра на зборови на математички израз – googol.

Она што започна како сервер оттогаш се прошири во апликации, платформи за социјално вмрежување, вештачка интелигенција (AI), очила, автомобили, па дури и стана глагол на англискиот јазик.

Фразата „Google it“ за прв пат беше употребена во една епизода од култната телевизиска серија од 1990-тите, „Бафи убиецот на вампирите“.

Првиот производ што го лансираше денешниот глобален интернет гигант – страницата Google Search, беше промовиран на 27 септември 1998 година.

Google им понуди на корисниците голем број различни производи и услуги. Меѓу нив, покрај Google Search, два се меѓу најпопуларните и користени во светот: услугата за е-пошта – Gmail и најраспространетиот оперативен систем за мобилни уреди во светот – Android.

Според статистиката на матичната компанија Alphabet, вредноста на Google во септември 2023 година изнесува повеќе од 1,7 билиони долари.