Google уште еднаш ги одложи своите планови да ги исклучи колачињата од трети страни во веб-прелистувачот Chrome од крајот на 2023 година до втората половина на 2024 година.

Причината која компанијата ја наведе беше „повратна информација“ што ја доби дека е потребно повеќе време за да се проценат и тестираат новите технологии на Privacy Sandbox пред да се отстранат колачињата од трети страни во Chrome, рече Ентони Чавез, потпретседател на Privacy Sandbox.

Колачињата се делови од податоци што веб-прелистувачот ги поставува на компјутерот на корисникот или на друг уред кога се пристапува до веб-сајт. Колачињата од трета страна се многу важни за екосистемот за дигитално рекламирање бидејќи им овозможуваат на корисниците да бидат следени на различни локации и им се прикажуваат релевантни реклами.

Privacy Sandbox е име на Google за технологии кои имаат за цел да ја подобрат приватноста на корисниците на интернет и на Android со ограничување на следењето на сајтови и апликации, нудејќи подобрени, побезбедни алтернативи за прикажување реклами засновани на интерес.

Google првично планираше да ја воведе функцијата на почетокот на 2022 година, но го ревидираше тој план во јуни 2021 година, туркајќи го од средината на 2023 до крајот на 2023 година.

Во јануари, Google го објави Topics API како замена за FLoC (кратенка за Federated Learning of Cohorts), заедно со план за проширување на ограничувањата за следење корисници на апликациите за паметни телефони со Android.

Според новиот план, пробните верзии на Privacy Sandbox се очекува да бидат достапни за корисниците ширум светот следниот месец, а бројот на корисници вклучени во тестовите ќе се зголеми до крајот на годината.