Instagram ќе почне да бара од корисниците да ги потврдат своите родендени како дел од напорите на компанијата да создаде нови безбедносни карактеристики насочени кон младите луѓе, објави апликацијата во сопственост на Facebook.

Во објавата на блогот, од Instagram велат дека ќе ги искористат информациите за „да се осигураат дека го обезбедуваат вистинското искуство на вистинската возрасна група“.

Минатиот месец, компанијата соопшти дека корисниците под 16-годишна возраст кои се приклучуваат на платформата ќе добијат профили што стандардно ќе бидат скриени.

Апликацијата тврди дека ќе бара од секој корисник да го означи својот роденден кога ќе го отвори „Instagram“, а потоа ќе прикаже неколку известувања доколку корисникот не внесе ништо. Во исто време, корисниците ќе треба да го внесат својот датум на раѓање за да продолжат да ја користат апликацијата, според Instagram.

Промените ќе влијаат само на луѓе кои не го додале својот датум на раѓање во апликацијата.

Додаваат дека се свесни дека некои корисници може да дадат неточни податоци и тврди дека развива нова технологија за решавање на овој проблем.

Извор: Klix.ba