Гласините сугерираат дека Intel планира да го објави својот прв 10nm процесор подоцна во 2021. година, а ќе пристигне во форма на Alder Lake заедно со нов десктоп подножје – LGA 1700.

Веб-страницата Videocard сега дојде до наводна фотографија од претстојниот Alder Lake-S series LGA 1700 процесор, потврдувајќи ги плановите на Intel да го замени својот LGA 1200 socket по објавата на Rocket Lake на почетокот на следната година.

Процесорите од Intel Alder Lake-S серијата се очекуваат во big-little процесорска архитектура и ќе комбинираат до осум Golden Cove јазли и осум Gracemont јадра, за да понудат рамнотежа помеѓу перформансите, ефикасноста и траењето на батеријата.

Десктоп платформата Alder Lake, исто така, треба да спроведе поддршка за PCIe 5.0, заедно со компатибилноста на DDR5 меморијата, овозможувајќи комплетен сет на функции од следната генерација на LGA 1700 socket.

Ако овие извештаи се точни, Intel LGA 1200 приклучокот ќе има исклучително краток век на траење, особено во споредба со AMD AM4 платформата.