Засега, системот може да работи само во теренски услови

Mercedes-Benz објави дека има готов систем за автономно возење, аналог на технологијата Full Self Driving што ја нуди американскиот производител на електрични автомобили Tesla. Сепак, оној на Германците, барем засега, не може да се користи во урбани услови.

Mercedes планира да се потпре на технологија за автоматизирани патувања за да биде што е можно поефикасна на автопатите и теренските патишта, бидејќи тоа ќе го намали бројот на можни несреќи. Во овие услови, една од најголемите предности на компјутерот e што реагира побрзо од човекот во какви било итни случаи.

Компанијата објави дека не предвидува пристап до системот за обичните луѓе да спроведат тестови во реални услови. Производителот на автомобили тврди дека само квалификувани инженери можат да се справат со технологијата, а нивниот број во моментов е сериозно ограничен. И, за да учествуваат во тестовите, дури и инженерите полагаат испити.

Портпарол на Mercedes додава дека компанијата не планира да ги убеди потенцијалните клиенти да им веруваат на автономните системи за сообраќај. Новата технологија во автомобилот мора да се доведе до совршенство за да стане што е можно попредвидлива за нејзиниот сопственик.

Извор: Додај Гас